Ukupni depoziti prošle godine porasli samo 3,2%

Bez autora
Feb 04 2013

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u prosincu prošle godine su zabilježili blagi pad u odnosu na studeni. Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni su depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju prosinca 2012. iznosili gotovo 229,4 mlrd. kuna, što je za 560 mil. kuna, odnosno za 0,2% manje nego na kraju studenog. Tome je pridonijelo smanjenje štednih i oročenih kunskih i deviznih depozita (za 2,7 mlrd. kuna) na 192,9 mlrd. kuna, i to smanjenje kunskog izraza deviznih depozita, dok je depozitni novac porastao za 2,1 mlrd. kuna. Na godišnjoj razini iznos depozita blago je porastao u odnosu na 2011. godinu, ali je rast ispod pretkriznih razina. Na kraju prošle godine depoziti su bili viši za 7,1 mlrd. kuna, odnosno za 3,2% u odnosu na 2011. godinu, pri čemu je očekivano rast primarno ostvaren u ljetnim mjesecima.

Ukupni depoziti prošle godine porasli samo 3,2%Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u prosincu prošle godine su zabilježili blagi pad u odnosu na studeni.

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni su depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju prosinca 2012. iznosili gotovo 229,4 mlrd. kuna, što je za 560 mil. kuna, odnosno za 0,2% manje nego na kraju studenog.

Tome je pridonijelo smanjenje štednih i oročenih kunskih i deviznih depozita (za 2,7 mlrd. kuna) na 192,9 mlrd. kuna, i to smanjenje kunskog izraza deviznih depozita, dok je depozitni novac porastao za 2,1 mlrd. kuna.

Na godišnjoj razini iznos depozita blago je porastao u odnosu na 2011. godinu, ali je rast ispod pretkriznih razina. Na kraju prošle godine depoziti su bili viši za 7,1 mlrd. kuna, odnosno za 3,2% u odnosu na 2011. godinu, pri čemu je očekivano rast primarno ostvaren u ljetnim mjesecima. Na rast kunskog izraza utjecala je i blaga deprecijacija kune u odnosu na euro (0,2%) s obzirom da devizni depoziti čine gotovo 80% ukupnih štednih i oročenih depozita.
Zamjetna promjena strukture depozita s obzirom na valutu vidljiva je bila u studenom kada je bilo primjetno smanjenje njihovog kunskog dijela te povećanje kunskog izraza deviznog dijela (što je samo djelomično bilo posljedica slabljenja kune u odnosu na euro), prvenstveno kod sektora trgovačkih društava.

Rast depozita u prošloj godini bio je u potpunosti rezultat rasta depozita stanovništva, dok su se depoziti poduzeća nastavili smanjivati potvrđujući otežane uvjete poslovanja domaćeg korporativnog sektora. Krediti stanovništvu na kraju su 2012. iznosili 153,6 mlrd. kuna, što je za 6,3 mlrd. kuna (4,3%) više nego na kraju 2011. godine, dok su depoziti poduzeća iznosili 25,4 mlrd. kuna, što je za 2,2 mlrd, kuna manje nego na kraju 2011. godine, dok su se u odnosu na kraj 2008. smanjili za 7,3 mlrd. kuna odnosno za 26%.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik